НОВИНИ

Националната библиотека се нуждае от втора сграда

Проблем с липсата на място

Айше Сали
от Айше Сали
21:13, 21.05.2024
Чете се за: 02:57 мин.
Общество
Слушай новината

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" има спешна нужда от нова сграда, която да побере нарастващия брой книги и читатели.

Проблемът с липсата на пространство изниква още през 80-те, но през тази година решаването му вече не търпи отлагане. От Министерството на културата търсят подходяща сграда.

Мястото за съхранение на произведенията, които са част от книжовното наследство на България, намалява с всеки изминал ден, защото според закона копия от създадените произведения в страната трябва да бъдат предадени на Националната библиотека. Броят им варира спрямо типа и жанра, но всяка година постъпват близо 70 000 екземпляра.

"През тези повече от 5 години ние постоянно се обръщаме към всички институции. Много институции се смениха, както и министри на културата. Опитахме се да запознаем всички с този проблем. До този момент не сме получили такава помощ", заяви Валентина Аксентиева, заместник-директор.

В Националната библиотека се съхраняват над 8,5 милиона книги и документи. Заради недостига на място част от тях са на земята.

Проблемът се появява още през 80-те.

"40 години работя в Националната библиотека. Всяка седмица във фонда влизат около 300 нови книги. Особеното в нашия фонд е, че книгите са подредени по сигнатури. Това трябва да се спазва, защото иначе няма как да бъдат намерени", коментира Мая Димитрова.

Недостигът на пространство е свързан и с нарастването на броя на читателите, които само за година са станали 6 пъти повече, което прави нуждата от втора сграда неотложна.

"Би трябвало да мислим в перспектива поне 30 години напред. Към момента на 1 кв. м се съхраняват поне 700 библиотечни единици. По стандартите, с които ние оперираме, трябва да бъдат 280 - 300 екземпляра", добави доц. Красимира Александрова, директор на Националната библиотека.

Министерството на културата е запознато със случая, става ясно от писмен отговор до БНТ. Осигурена е сграда за книгохранилище в Плевен, но през 2023 г. от Националната библиотека са изпратили писмо, че тя не може да удовлетвори потребностите.

Сега Министерството на културата търси нова подходяща сграда, но предвид всички специфични изисквания, които тя трябва да покрива, е нужно повече време за решаването на проблема. Колко точно - не е ясно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Модена до София: Специално интервю за "Панорама"
От Модена до София: Специално интервю за "Панорама"
Камион с боеприпаси катастрофира на АМ "Струма"
Камион с боеприпаси катастрофира на АМ "Струма"