НОВИНИ

Отложиха делото срещу втория помощник-капитан на "Вера Су"

отложиха делото втория помощник капитан вера
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:07, 30.06.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

За септември бе отложено делото на Окръжния съд в Добрич, образувано по обвинителен акт срещу втория помощник-капитан на кораба "Вера Су", стана ясно по време на днешното съдебно заседание. В съдебната зала бяха прочетени показанията на двама свидетели по делото. Те са турски граждани и са дали своите обяснения пред съдия в хода на досъдебното производство.

Вторият помощник-капитан на кораба "Вера Су" ще бъде съден задочно у нас

Съдът уважи искането на прокуратурата чрез повторна съдебна поръчка да бъде призован за непосредствен разпит в качеството му на свидетел друг турски гражданин, който е бил първи помощник-капитан на кораба и показанията му са от значение за разкриване на истината по делото. Съдът докладва на страните, че до момента не е изпълнена съдебна поръчка, изпратена до Република Азербайджан с молба за връчване на призовки на трима свидетели, азербайджански граждани.

Делото е образувано по внесен от Окръжната прокуратура - Добрич обвинителен акт срещу турския гражданин К.А. Повдигнато му е обвинение за това, че на 20 септември 2021 г., в акваторията на Черно море, в района между село Камен бряг и комплекс "Русалка", като вахтен помощник-капитан на кораб "Вера Су", плаващ под панамски флаг, е заспал и е допуснал плавателният съд да заседне. Деянието е извършено по непредпазливост и от него са настъпили значителни имуществени вреди за корабособственика в размер на 6 680 734, 85 лева.

Сагата "Вера Су": Заспиване на вахтения е главната причина за засядането на кораба

Според обвинението, като е допуснал да заспи при носенето на навигационна вахта, подсъдимият е нарушил правило от Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците, вследствие на което се е стигнало до засядането на кораба.

В хода на съдебното следствие досега съдът е разпитал 11 свидетели, български граждани, и е приел заключенията на две експертизи.

Делото се гледа в отсъствието на подсъдимия, тъй като К.А. се намира извън пределите на България, и макар местоживеенето му в Турция да е известно, не може да бъде призован поради отказано изпълнение на съдебна поръчка за призоваването му.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 29 септември 2023 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пробите от Черно море не показват никакъв проблем за здравето на хората и околната среда
Пробите от Черно море не показват никакъв проблем за здравето на хората и околната среда
Байерн Мюнхен ще започне защитата на титлата с гостуване на Вердер Бремен
Байерн Мюнхен ще започне защитата на титлата с гостуване на Вердер Бремен