НОВИНИ

Пламен Димитров: Трябва да има бърза промяна в законовата уредба за затворените бизнеси

bnt avatar logo
от БНТ
09:25, 10.11.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Бизнес

COVID кризата промени много начина, по който работим. Голяма част от хората работят онлайн, други загубиха работата си заради фалити и свиване на производства. Зачестяват и случаите на хора, които продължават да работят независимо, че са заразени с COVID, защото се страхуват за работата си.

"Бяха обсъдени доста допълнителни мерки, които трябва да бъдат ориентирани към хората", каза в "Денят започва" президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Вече има затворени бизнеси, а Димитров прогнозира, че ще има и още. По негово мнение там трябва да има бърза промяна в законовата уредба, която да позволи изплащането на до 80% от брутното възнаграждение на хората в случай, че са били затворени техните предприятия по заповед на министъра на здравеопазването и финансирането им през нови целеви мерки.

"Хората имат право към момента да ползват болничен лист и трябва да бъдат надлежно изпълнявани всички разпоредби", каза Димитров.

КНСБ предлага промени, гарантиращи повече средства за хората с ниски и средни доходи

Той обясни, че са направили предложение да се разшири възможността за гледане на болен член на семейството до 18 години до 20 дни. От КНСБ смятат, че трябва да се разшири и неплатеният отпуск с още един месец годишно.

"Нашата основна критика към бюджета за следващата година е, че ние не виждаме тези средства, които смятаме, че трябва да бъдат поне 1 милиард, за да могат да бъдат продължени всички действащи в момента програми", каза Димитров.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: 10 ноември е дата, която трябва да помним!
Бойко Борисов: 10 ноември е дата, която трябва да помним!
Засилени мерки при раздаването на пенсии в село Бъзън
Засилени мерки при раздаването на пенсии в село Бъзън