НОВИНИ

Срещата Джо Байдън - Си Дзинпин: Готовност за диалог, но слаби очаквания за пробив

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
23:00, 15.11.2023
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Първа среща на лидерите на Съединените щати и Китай от година насам. Президентите Джо Байдън и Си Дзинпин провеждат двустранни разговори в имение на 48 километра южно от Сан Франциско, откъдето после ще се присъединят към срещата на върха на лидерите от Азиатско-тихоокеанския регион.

Байдън е изтъкнал, че двете страни може да работят заедно по проблемите около възхода на технологията за изкуствен интелект и климатичните промени.

Според домакина конкуренцията не трябва да води до война. Китайският лидер е посочил, че протекционизмът вреди на глобалната икономика, а планетата Земя е достатъчно голяма за успеха и на двете страни.

Имението край Сан Франциско предлага комбинация от сигурност, спокойствие и уединеност, но очакванията обаче за решителен пробив в отношенията между двете държави са малки.

Налице са дълготрайни различия по редица въпроси от дневния ред като трафика на фентанил към Съединените щати, Тайван, политиката на Пекин в Южнокитайско море, войната между Израел и Хамас, руската инвазия в Украйна, Северна Корея.

Белият дом се надява срещата в Сан Франциско да постави основите на бъдещи разговори и подновяване на диалога на работно експертно равнище.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентите на България в една книга
Президентите на България в една книга
Израел откри оръжие и команден център в най-голямата болница в Газа
Израел откри оръжие и команден център в най-голямата болница в Газа