НОВИНИ

Втори ден на протести в Айтос след тежката катастрофа

bnt avatar logo
от БНТ
21:03, 19.09.2021
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Втори ден на протести в Айтос. Граждани, близки и приятели на загиналите в тежката катастрофа с ТИР блокираха пътя, на който в понеделник стана жестокият сблъсък.

Искането е едно – да се направи обходен път, който да изведе трафика на камиони извън града.

Не стихва недоволството в Айтос вече втори ден, тъй като след поредния тежък инцидент мерки не се взимат. Този пътен участък на входа на града е известен сред местните като "Улицата на смъртта".

Баща и двете му деца загинаха при тежка катастрофа в Айтос

Статистиката показва, че през годините над 20 души са загубили живота си тук. След последния инцидент хората настояват да бъде изграден обходен маршрут, откъдето да минават тировете.

Въпреки че за днес жителите на Айтос нямаха разрешение за протест, недоволните се обявиха в гражданско неподчинение и пресичаха многократно пешеходната пътека в района на инцидента.

Пътят остана блокиран изцяло за около 30 минути, при опита на ТИР да премине през пътния участък.

"Няма и да се допуснат и занапред. Това няма как да се случва повече, стига повече жертви, детски животи. Повече за даване нямаме и кръв не ни остана да преливаме за съученика си. ДАИ трябваше да се отзоват днес, но докато не се отзоват с кантар, това нещо ще продължава, ако трябва и всеки ден", заяви Хелмер Мехмед, приятел на пострадалия ученик.

На протеста днес се включиха и много родители с деца, тъй като катастрофата в понеделник стана до детска площадка и лунапарк.

Жители на Айтос излязоха на протест след катастрофата с три жертви

"Не искаме камиони убийци на пътищата. Децата искат едно щастливо детство, нормално детство. Много жертви взе този път. Поне от сега нататък да направим нещо", допълни родителят Красимира Митева.

"Искам да кажа на онези в парламента, да не се карат между тях си, техните истории, а да се вземат мерки, незабавно мерки трябва да се вземат на този път", каза още Хамди Джелил, брат на загиналия баща.

С шествие протестът продължи до края на ул. "Хаджи Димитър", където точно преди година отново заради ТИР живота си загуби млада жена. Тогава част от къщата на 81-годишната Йорданка Русева беше разрушена.

Протестите продължават докато институциите не вземат мерки.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разходка по въже: Мъж измина 600 метра от Айфеловата кула до Националния театър в Париж
Разходка по въже: Мъж измина 600 метра от Айфеловата кула до Националния театър в Париж
Какви са политическите реакции след обявяването на проекта "Продължаваме промяната"
Какви са политическите реакции след обявяването на проекта "Продължаваме промяната"