НОВИНИ

Започва четвъртата седмица от началото на войната между Израел и Хамас (хронология)

Израел Ивицата Газа конфликт Близък изток Иран САЩ
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
10:28, 28.10.2023 (обновена)
Чете се за: 11:47 мин.
По света
Слушай новината

Израел обяви нов етап във войната срещу Хамас, като най-добрите израелски военни в момента действат по цялата територия на Газа.

3 ноември

Израелска армия обяви, че град Газа е напълно обсаден. Атакуват се обекти и инфраструктура на Хамас. Водят се битки с членовете на радикалната групировка, които са предприели тактиката да излизат от тунелите, да нападат и да се прибират отново в тях. По данни на ООН най-малко 20 души са убити в училищна сграда, а поне четири временни лагера са почти напълно унищожени след поредните масирани атаки по въздуха от страната на Израел.

Решението "две държави" трябва е да е целта на войната срещу Хамас - за това се обяви американският държавен секретар Антъни Блинкен, който е на посещение в Израел - второто от началото на войната.

Първият дипломат на Съединените щати увери властите в Тел Авив в пълната подкрепа на Вашингтон, но призова Израел да предприеме стъпки за защита на цивилното палестинско население. На фронта - град Газа в палестинския анклав вече е обграден от израелската армия. По въздух - на юг и на север в Ивицата Газа ракетните удари на Израел не спират.

В Ливан лидерът на шиитското движение Хизбула Хасан Насрала заяви, че атаката срещу Израел от 7 октомври е "100% палестинска". Разрастване на войната в Израел в по-голям регионален конфликт е реална възможност, предупреди още той.

Насрала произнесе първата си реч от началото на войната между Израел и Хамас. Изявлението му беше излъчено по телевизията на Хизбула и беше очаквано с интерес от целия свят, в опит да се разбере дали конфликтът ще се разрасне и дали ще бъде открит нов фронт във войната по северната граница между Израел и Ливан.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли временно прекратяване на огъня с Хамас в Газа докато не бъдат освободени всички израелски заложници. А междувременно стана ясно, че Николай Денков и Мария Габриел ще посетят Израел на 6 ноември.

2 ноември

Втори ден Продължава евакуацията от Газа на чуждестранни граждани. Всички 36 души - български граждани и техните семейства, бяха успешно изведени от Ивицата Газа и вече се намират на територията на Египет, съобщиха от Министерството на външните работи. Вчера за първи път беше обявена евакуация от Газа след три седмици обсада и непрекъснати бомбардировки.

Повече от 9000 са вече жертвите в Ивицата Газа след нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври, съобщи палестинската групировка. Еврейската държава продължава сухопътната си операция и въздушните удари срещу анклава след като Хамас причини смъртта на повече от 1400 души в Израел и взе около 240 заложници.

Експерти на ООН призоваха за хуманитарно прекратяване на огъня в Газа. Според тях времето изтича за палестинците в анклава, които се намират в "сериозен риск от геноцид"

Войната между Израел и Хамас се води не само на терен, но и в дигиталното пространство. От началото на конфликта Хамас ударно разпространява видеа с насилие и смущаващо съдържание през социални мрежи с по-нисък контрол. Групировката отдавна разработва мощна система за пропаганда, за да печели глобална подкрепа за своите цели, се казва в анализ на американската фондация за защита на демокрацията.

1 ноември

Продължават интензивните ракетни удари срещу Ивицата Газа. Палестинската страна съобщава, че отново са прекъснати всички телекомуникационни връзки с ивицата.

Израел разпространи кадри от бомбардировките срещу бежанския лагер Джабалия, при който се съобщава, че са загинали най-малко 50 души.

Преди началото на войната в лагера са живеели около 116 000 души на площ от едва 1,4 кв. км. Палестинската групировка Хамас съобщи, че ще освободи по-голямата част от чуждестранните заложници.

Български граждани напускат Газа след над три седмици обсада. Пунктът Рафа на границата с Египет отвори врати тази сутрин и за първи път от началото на войната беше обявена евакуация. Около 450 чужденци или палестинци с двойно гражданство получиха разрешение да напуснат палестинската територия.

Постигнато е споразумение около 500 чуждестранни граждани да напуснат Газа, потвърди и турският външен министър Хакан Фидан.

31 октомври

Израел няма да се съгласи на прекратяване на огъня с Хамас, обяви израелският премиер Бенямин Нетаняху. Войната с групировката той определи като "битка между цивилизацията и варварството".

Израелската армия продължава да разширява операцията по суша в Ивицата Газа. След настъпление от две посоки сухопътни части на Израел са влезли в краен квартал на град Газа. По информации на Франс прес израелски танкове са достигнали Аз Зейтун, който е най-големият квартал на града. Настъплението на израелската войска в анклава става от север по основния път Салах ал Дин, като целта е да бъде разделена ивицата на две.

30 октомври

Напрежението в Близкия изток продължава да ескалира. Израел вече воюва на четири фронта. Израелски сухопътни части настъпват към град Газа, опитвайки се да го обкръжат. Постоянни обстрели срещу Израел има от териториите на Ливан, Сирия и Западния бряг.

Израелската армия обяви, че е спасила своя военнослужеща, взета за заложник в Газа на 7 октомври. Редник Ори Мегидиш е била спасена при продължаващите сухопътни операции и се чувства добре. Израелските военни продължават да разширяват сухопътната офанзива в анклава.

29 октомври

Ожесточени сражения се водят в Ивицата Газа между израелската армия и Хамас. Три седмици след кървавата атака на групировката, започна втория етап на войната.

От Тел Авив обявиха, че изпращат в анклава допълнителни части, а сухопътните операции ще станат по-интензивни. Новата фаза на бойните действия беше обявена от израелския премиер Бенямин Нетаняху, който предупреди, че "войната ще е дълга и трудна".

ООН отново предупреди, че животът на хиляди цивилни в анклава е в опасност.

В Газа складове за храна днес бяха щурмувани и разграбени.

28 октомври

Израелската армия навлезе тази нощ в северната част на Ивицата Газа и разшири обхвата на сухопътните операции. В тях участват пехота, бронирани, инженерни и артилерийски сили. Израелските части все още са на бойното поле, където се водят ожесточени сражения с бойци на терористичната групировка Хамас, съобщават от армията. През нощта са поразени 150 подземни мишени в Ивицата Газа. Прекъснати са и всички комуникации. От Израелската армия обявиха, че днес ще бъдат допуснати камиони с вода, храни и медикаменти.

Междувременно Общото събрание на ООН единодушно гласува резолюция за незабавно хуманитарно примирие в Ивицата Газа. Призивът бе отправен в резолюция, приета от Общото събрание на 21-ия ден от началото на войната между Израел и Хамас.

Да смаже Хамас и да спаси над 200 души, държани в плен, сред които бебета, деца, жени и възрастни хора. Вече 21 дни Израел се бори с това тежко предизвикателство.

Близки на пленените от Хамас протестираха в Тел Авив. Искането им е Израел да предприеме по-мащабни действия, за да бъдат освободени заложниците. Опасенията на протестиращите са, че със сухопътните операции преговорите за освобождаването на пленените може да се провалят. С посредничеството на Катар досега са освободени 4 души. По данни на Тел Авив в плен остават 229 души. Ще се справи ли Израел с най-голямата криза със заложници в историята на страната?

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Серхио Агуеро мечтае отново да види в игра дуетът Меси - Суарес
Серхио Агуеро мечтае отново да види в игра дуетът Меси - Суарес
Ново отлично представяне на Симеон Лепичев, но Мелия записа поредна загуба
Ново отлично представяне на Симеон Лепичев, но Мелия записа поредна загуба