НОВИНИ

Войната на Израел срещу Хамас: трета седмица (Хронология)

войната израел хамас трета седмица хронология
bnt avatar logo
от БНТ
16:04, 22.10.2023
Чете се за: 16:10 мин.
По света
Слушай новината

Войната в Израел навлезе във втората си седмица (Хронология)

  • 27 октомври

Израел твърди, че е убит командир от Хамас, планирал нападението на 7 октомври. Независимо потвърждение на информацията няма. Египетски медии информират за взрив в медицински център в град, близо до границата с Израел.

През изминалата нощ Израел е атакувал обекти на Хамас в Газа, и след това е изтеглил силите си. Твърди се, че е ликвидиран командир на радикалната групировка, който е планирал нападението на 7 октомври.

Независимо потвърждение на информацията няма. От ООН призоваха да се ускори процесът по допускане на помощ за Газа. Съединените щати са нанесли удари по два обекта в Сирия, които са свързани с Иран. Според него, Вашингтон е действал при "самозащита" в отговор на атаките с дронове срещу американски бази в Ирак и Сирия през последните няколко дни.

Израелската пехота е атакувала цели на Хамас в Газа тази нощ, след което е напуснала палестинската територия. Успоредно са били бомбардирани обекти на групировката в цялата ивица, съобщи израелската армия.

Газа беше подложена на интензивни бомбардировки на фона на изявлението на израелската армия за разширяване на наземните ѝ операции. Това обаче не означава начало на сухопътна офанзива, уточниха израелските военни.

Хамас обяви, че анклавът е атакуван по суша, въздух и вода и призова светът да реагира незабавно, за да спре ударите на еврейската държава. Според вестник "Вашингтон пост" президентът Джо Байдън е призовал Израел да се откаже от мащабна наземна операция и да се съсредоточи върху ограничени операции на авиацията и специалните части. Общото събрание на ООН призова към хуманитарно примирие.

Общото събрание на ООН призова за незабавно хуманитарно примирие в Ивицата Газа, предадоха световните агенции. Призивът бе отправен в резолюция, приета от Общото събрание на 21-ия ден от началото на войната между Израел и Хамас, в момент, в който Израел обяви, че разширява сухопътните си операции в Ивицата Газа.

  • 26 октомври

През изминалата нощ Израел е атакувал Газа с танкове. Унищожени са обекти на Хамас. Според израелското военно радио това е било най-голямото сухопътно навлизане на палестинска територия от началото на ударите. Израелските войници "са напуснали" района след края на операциите. Според ООН никъде в Газа не е сигурно. Посланикът на Израел в организацията отново призова генералния секретар на ООН да подаде оставка.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви в телевизионно обръщение, че Израел се готви за сухопътна операция в Газа. Той заяви, че целта е да бъдат унищожени военните и правителствените сили на Хамас. Началото на операцията не е ясно.

Израелската армия разпространи видео от т.нар. "целенасочен рейд" през нощта в палестинския сектор. Операцията се е състояла в северната част на анклава. Войниците са локализирали и поразили множество терористи, терористична инфраструктура и пунктове за изстрелване на противотанкови ракети. Акцията е част от подготовката за следващия етап на бойните действия, обявиха въоръжените сили на еврейската държава.

  • 25 октомври

Напрежение по време на Съвета за сигурност на ООН - израелският външен министър Ели Коен отмени срещата си с генералния секретар Антонио Гутериш. Причината - изказване на Гутериш, че действията на Израел в Газа, очевидно са нарушение на международното хуманитарно право.

Думите на генералния секретар разгневиха израелския първи дипломат и той написа в социалните мрежи, че разговор между двамата няма да има и че "след 7 октомври няма място за балансиран подход. Хамас трябва да бъде изтрит от лицето на Земята".

От началото на войната между Израел и Хамас на територията на Ивицата бяха допуснати едва три конвоя с хуманитарна помощ за цивилното население.

Камионите превозват храна, вода и медикаменти, но към момента Газа не е получила доставки на гориво. Липсата му и решението на Израел да прекрати подаването на електричество към палестинската територия в първия ден на ескалацията, стават причина все повече болници да не могат да функционират нормално.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че палестинската въоръжена групировка Хамас не е терористична организация, а освободителна група, водеща битка за защита на земята си, предаде Ройтерс.

Въздушните атаки срещу Газа продължават. Там ситуацията остава изключително тежка - храна и медикаменти липсват. Заради липса на гориво, болниците поемат само спешните случаи.

По информация на контролираното от Хамас здравно министерство в Газа, при израелски атаки, само през изминалите 24 часа, са убити над 700 души. Така общият брой на жертвите сред палестинците е над 6500, а сред израелците - повече от 1400.

Израел се е съгласил да отложи началото на наземната си операция, за да могат Съединените щати да прехвърлят допълнителни системи за противоракетна отбрана в Близкия изток.

  • 24 октомври

Четирима са вече освободените от Хамас заложници. Две възрастни жени бяха върнати в Тел Авив, след като бяха отвлечени от кибуца Нир Оз на 7 октомври. В петък бяха освободени други две жени американски гражданки. В плен на Хамас обаче остават десетки хора на фона на засилващите се призиви за освобождаването им.

"Преминах през ада" - така една от двете освободени снощи израелски заложнички описа плена си при Хамас. Йохевед Лифшиц се срещна с представители на медиите.

Над 5800 са убитите палестинци при израелските удари от 7 октомври насам, повече от 700 само за последното денонощие. Израелските жертви са над 1400.

Сред жертвите на нападението от 7 октомври има 33-ма американци, посочи днес държавният секретар Блинкен. Той обяви, че работи с китайската дипломация срещу рисковете от разрастване на конфликта в Близкия изток.

  • 23 октомври

Хамас освободи още две жени, държани в плен след нападението срещу Израел на 7 октомври. Изминалото денонощие беше белязано от най-тежките обстрели срещу Iвицата Газа от началото на войната. На прицел е инфраструктурата на Хамас, включително мрежата от тунели. Само за ден са поразени 320 цели.

Продължава и активната подготовка на сухопътната офанзива в Газа, като според израелските власти, тя може да продължи с месеци, докато хуманитарната криза се изостря. Днес беше допуснат да влезе едва трети конвой с хуманитарна помощ в Газа.

Увеличава се броят на загиналите и от двете страни - според палестинските власти, броят на жертвите в Газа вече е над 5000, сред които 2055 деца. Ранени са над 15 000. Загиналите израелци до момента са 1400 цивилни и около 400 военнослужещи.

Израел обяви нови данни за пленените от Хамас заложници - техният брой се увеличи до 222-ма души. Масирани бомбардировки извърши Израел срещу Ивицата Газа през изминалата нощ.

Управляваното от терористичната групировка Хамас вътрешно министерство съобщава за множество жертви. Имало е експлозии и в близост до няколко болници.

Израелските въоръжени сили заявиха, че са осуетили планирана ракетна атака на ливанската шиитска военна групировка Хизбула.

Втори конвой от 14 камиона с медикаменти и храни влязоха снощи в Ивицата Газа от Египет. От ООН обявиха, че първите доставки на помощи за Газа все още не са донесли така необходимото гориво за палестинската територия.

Израел обяви, че ще увеличи атаките в Газа и прикани цивилното население, останало в северната част, да се изтегли към южните райони на анклава. Според говорител на военните това ще даде възможност да се минимализират жертвите по време на "следващата фаза" на войната.

Струпването на военни и техника по границата с палестинската територия продължава, но не е ясно кога ще започне очакваната мащабна сухопътна операция.

Група от 20 лекари отлетя за Кайро, за да се включи в оказването на помощ на населението на обсадения палестински анклав Газа. Самолетът е натоварен с лекарства, посочва турското министерство на здравеопазването.

Задачата на групата е да извърши проучвания във връзка с разкриването на полеви болници за палестинците в Газа, които турските здравни власти съвместно с египетското здравно министерство планират да бъдат разположени край египетското летище "Ел Ариш" и граничния пункт Рафа между Египет и Ивицата Газа.

  • 21 октомври

Граничният пункт Рафа между Газа и Египет беше отворен за кратко.

Първите камиони с хуманитарна помощ влязоха в Ивицата Газа през пункта Рафа. 20-те камиона доставиха 44 000 бутилки питейна вода, 60 тона храна и медицински материали. Граничният пункт отново беше затворен от египетска страна след преминаването на първия конвой. Помощта стана възможна след договорка между Съединените щати, Израел и Египет.

Снимки: БТА

За първи път Хамас освободиха заложници - две американски гражданки.

Усилията за освобождаването и на останалите над 200 души, които радикалната групировка държи, продължават. Увеличава се обаче и броят на жертвите.

Живот на агрегат в болниците и разговор по телефона с близките на страх - така описва ситуацията в Газа Махмуд. Въпреки че е в Йерусалим, той неговите приятели от Ивицата разказват за ужаса на войната и битките за оцеляването.

На среща на върха в Кайро по кризата между Хамас и Израел арабски лидери призоваха за край на десетилетното насилие в района и заклеймиха израелските удари срещу Газа. Европейските представители се обявиха за защита на цивилното население.

Целта на срещата беше да предотврати избухване на широкомащабна война в района, но очакванията бяха големи заради отсъствието на самия Израел, на Иран и на висши американски представители. Форумът завърши без общо споразумение.

Междувременно Израел струпа и десетки хиляди войници и стотици танкове по границата с Газа за очаквана от мнозина сухопътна операция в ивицата

След атаките на Хамас на 7 октомври срещу Израел, отнели живота на 1400 души, Израел подложи Газа на бомбардировки и наземен обстрел. Според ръководените от Хамас власти в ивицата, 4385 души са загинали от палестинска страна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български и екзотични домашни животни показаха на изложение в Разлог (Снимки)
Български и екзотични домашни животни показаха на изложение в Разлог (Снимки)
Хебър надви Славия в Пазарджик след уникална драма в добавеното време
Хебър надви Славия в Пазарджик след уникална драма в добавеното време