НОВИНИ

Войната в Израел навлезе във втората си седмица (Хронология)

войната израел навлезе втората седмица хронология
bnt avatar logo
от БНТ
22:08, 20.10.2023 (обновена)
5269
Чете се за: 23:17 мин.
По света
Слушай новината
  • Петък, 20 октомври

13-и ден война: Броят на жертвите в Израел и Газа не спира да расте

Израел продължава да поразява цели във всички части на Ивицата Газа, включително и на юг, където бяха евакуирани над 1 милион души от северната част на анклава.
Ликвидирани са и двама ключови членове на Хамас - шефът на националната сигурност Джехад Мхейзен, както и единствената жена член на Политбюрото на Хамас - Джамила ал Шанти, вдовица на един от основателите на групировката.

Службата на ООН по правата на човека призова за независимо международно разследване на опустошителната експлозия в болница в Газа по-рано тази седмица.

ООН призова за международно разследване на експлозията в болницата в Газа

За първи път директорите на едни от най-силните разузнавателни организации в света се събраха и коментираха актуални теми като радикализацията и възможния шпионаж от страна на Китай.

Британското контраразузнаване разкри, че заради войната между Израел и Хамас, обработва все повече данни за заплахи и потенциални атаки срещу Обединеното кралство.

"Петте очи" с разкрития заради войната между Израел и Хамас

Сблъсъци на етническа и религиозна основа, антисемитизъм, ислямофобия, ислямистки екстремизъм и произтичащите от тях заплахи. Всяка от западните сили следи, събира и обработва информация по тези теми. Но публичното им обсъждане в общи разговори между представители на службите е голяма рядкост.

Николай Младенов: Сухопътна операция на Израел в Газа изглежда неизбежна

Израелска ракета удари православна църква в Газа, има жертви

През последните две седмици православната църква Свети Порфирий в Газа е била убежище за бягащите от бомбардировките. В нея се криели около 300 души.

Масови протести в Йордания, Египет, Ирак и Турция в подкрепа на Газа

Според контролираното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа 471 души са били убити при взрива, но информацията не може да бъде потвърдена от независим източник. Израел обвини за удара заблудена ракета, изстреляна от радикалната групировка "Ислямски джихад", докато палестинците обвиниха израелската армия.

Газа очаква отварянето на граничния пункт Рафа

Остава тежка ситуацията в Газа в очакване на отварянето на пункта Рафа. Това е единственият път към Ивицата Газа, по който може да достигне хуманитарна помощ към палестинската територия. Американският президент Джо Байдън вече заяви, че е договорил с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси да се позволи преминаването на до 20 камиона.

Рискът от разпространение в региона на Близкия изток на войната между Израел и Хамас е реален, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В реч в института "Хъдсън" във Вашингтон фон дер Лайен посочи, че диалогът между Израел и неговите съседи трябва да продължи.

Фон дер Лайен: Рискът от разпространение на войната между Израел и Хамас е реален

Американският президент Джо Байдън изрази увереност, че камионите с хуманитарна помощ ще достигнат Газа в рамките на следващите 24 до 48 часа, след възстановяването на пътния участък.

Джо Байдън увери, че хуманитарна помощ ще достигне Газа до 48 часа

  • Четвъртък, 19 октомври

Кой взриви болницата в Газа - Би Би Си проверява фактите

Британската медийна корпорация Би Би Си направи проверка на фактите по въпроса, който вълнува целия свят през последните 48 часа - кой изстреля ракетата, която взриви болницата в Газа и уби стотици невинни хора?

Проверка на факти: Носят ли египтяни храна и вода в Газа и истински ли са кадрите със свален израелски хеликоптер?

Египет ще отвори граничния пункт Рафа за хуманитарна помощ за Газа

Рафа - най-южната точка, през която може да се напусне Ивицата Газа. Това е единственият пропускателен пункт, който не е под контрола на Израел. От началото на войната между Израел и Хамас хиляди хора, предимно чужденци, стоят от палестинската страна на границата с надеждата, че ще влязат в Египет. От другата страна, на египетска територия повече от 200 камиона са в очакване да им бъде разрешено да доставят хуманитарна помощ.

Вътрешните министри от ЕС обсъждат сигурността в Европа след войната в Близкия изток

  • Сряда, 18 октомври

Разказ от първо лице: Пред БНТ говори лекар, живеещ до взривената болница в Газа

  • 471-а са жертвите на трагедията в болницата "Ахли Араб" в Газа. Това сочат последните данни на здравните власти в Ивицата Газа. Очаква се да бъдат открити оцелели под руините.
  • Израел разпространи аудиозапис, за който твърди, че е от прихванат телефонен разговор между активисти на Хамас, които признават, че ракетата поразила болницата, е изстреляна от "Ислямски джихад" - радикална групировка, която се бори за унищожението на Израел и е призната за терористична от Европейския съюз и Съединените щати.
  • Палестинците твърдят, че Израел е отговорен за трагедията.

Коя е групировката "Ислямски джихад"?

Израел обяви, че отговорността е на групировката "Ислямски джихад", която е изстреляла ракетата, поразила пълното с хиляди хора здание. "Ислямски джихад" е основана през 70-те години на миналия век, обединява палестинци, разочаровани от Организацията за освобождение на Палестина (ООП) на Ясер Арафат. Създателят й Фатхи Шакаки е нейн лидер до смъртта си през 1995 г. в Малта. Смята се, че е убит от израелски агенти.

Светът осъди атаката на болницата в Газа, Байдън с подкрепа за Израел

След експлозията в болницата в Газа светът изглежда все по-разделен. Арабските държави обвиниха Израел за атаката и се мобилизираха в знак на солидарност с палестинците. Протести избухнаха от Египет до Йемен и от Йордания до Ирак. В Бейрут полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите, които се бяха събрали пред американското посолство.

Колко българи и семействата им искат да напуснат Ивицата Газа?

37 български граждани и членовете на техните семейства са потърсили съдействие от Министерството на външните работи за напускане на Ивицата Газа. Това заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. Няма постъпила информация от властите в Израел за отвлечен български гражданин.

Масови протести в няколко държави след ударите срещу болницата в Газа

Стотици хора се събраха в Рамала на Западния бряг с призиви за оставката на президента на палестинската автономия Махмуд Абас. Чуваха се и скандирания в подкрепа на групировката Хамас. Стигна се до сблъсъци.

Вашингтон осъди нападенията срещу цивилни в Газа

Взаимни обвинения между Израел и палестинската страна за снощното нападение срещу болница в град Газа, при което загинаха най-малко 500 души. Малко преди 21.00 часа ракета удари болница в квартала ал Зайтун в град Газа. Палестинската страна обвини за нападението израелските сили. Тел Авив отрече да е изстрелял ракетата и от своя страна посочи като отговорна палестинската групировка "Ислямски джихад".

Взаимни обвинения между Израел и Палестина за нападението срещу болница в Газа

  • Вторник, 17 октомври

Най-малко 500 души са загинали след израелски удар срещу болница в град Газа. Паралелен удар е нанесен и срещу училище, в което по информация на палестинските власти са се укривали поне 4000 души. Съветник на израелския премиер съобщи, че ще се опитат да сведат жертвите до минимум, но целта е "унищожаването на военната машина на Хамас в Газа".

Най-малко 500 жертви след израелски удар по болница в Газа

В 11-ия ден от началото на войната между Израел и Хамас - поне 4200 са жертвите от двете страни. Израелските сили продължават да нанасят масирани въздушни удари срещу Ивицата Газа, където над 1 млн. души са вътрешно разселени. И днес обаче границата с Египет остана блокирана.

В капана на войната: Близо 1 милион палестинци чакат да напуснат Газа

На фона на предупреждение на Иран, че ситуацията може да ескалира, подкрепяната от Техеран шиитска групировка Хизбула нанесе удари срещу северната част на Израел.

Почти 500 000 израелци са били разселени в страната си след атаките на Хамас на 7 октомври. Eвакуиран e целият Южен Израел, всички населени места в близост до Ивицата Газа, както и 20 населени места по границата с Ливан.

500 000 израелци са разселени заради войната

Същевременно повече от един милион души са се преместили от северната част на Газа в южната част на анклава.

Ивайло Калфин: Ако конфликтът в Израел се разрасне, ще има бежанска вълна към Европа

Атаката на Хамас отеква силно в Европа с вълна от антисемитизъм и заплахи от исялмистки терор. Франция съобщи, че ще експулсира 60 души, заподозрени в разпространението на радикален Ислям. В Италия се провежда антитерористична операциия. Съобщава се за двама арестувани. Гърция обяви, че е "нащрек" за скрити терористи. Пробужда ли войната между Израел и Хамас тероризма в Европа?

Надига ли се нова вълна на терор в Европа?

Междувременно стана ясно, че българските служби проверяват достоверна ли е информацията, че сред заложниците на Хамас има и български гражданин. Това съобщи премиерът Николай Денков след заседанието на Съвета по сигурността. Новината, че българка е сред заложниците беше разпространена от "Уолстрийт джърнъл", но към момента това не може да бъде потвърдено, уточни Денков.

  • Понеделник, 16 октомври

Израел и Хамас обявиха, че няма примирие, с което да бъде допусната хуманитарна помощ до Ивицата Газа.

1 милион души се преместиха за два дни от северната част на анклава в южната. Населението на град Хан Юнис буквално за часове стана двойно по-голямо. Хиляди се струпаха на граничния пункт Рафа в очакване да бъде отворен.

ООН обяви, че води интензивни преговори за допускане на хуманитарна помощ. Часове остават, докато свърши горивото в анклава, а Хамас твърди, че водоподаването не е възстановено, както съобщиха вчера от Тел Авив.

Блокадата на Газа: Хиляди се струпаха по граничните пунктове в очакване да бъдат отворени

Сцените на паника, гняв и отчаяние са на всеки ъгъл в ивицата Газа. През изминалата нощ и днес израелските бомбардировки са най-интензивните от началото на войната. Поразени бяха и няколко квартала в Хан Юнис. Спасителни екипи се опитват да извадят телата на деца под руините на къщата на семейство Зугмат, които тъкмо са пристигнали от северната част на Газа.

От 9-месечно бебе до цели семейства - 199 са пленените от Хамас заложници

199 са взетите от Хамас заложници - това стана ясно на десетия ден след нахлуването на палестинската групировка в Израел. Над 100 от тях бяха отвлечени по време на музикалния фестивал "Нова" в пустинята Негев, близо до границата с Газа.

Джумана Шахин: Последните часове са часове на ужасяваща тишина

Увеличава се броят на жертвите - от израелска страна данни са за над 1400 души, а от палестинска над 2700. Според говорител на военните в Израел, броят на заложниците, държавни от Хамас е 199, а не както се предполагаше 155.

Извънреден Европейски съвет в търсене на решение на конфликта Израел - Хамас

Продължават активните дипломатически усилия за изход от кризата в Близкия изток. Американският държавен секретар Антъни Блинкен се завърна в Израел след обиколката си в шест арабски страни за повторни разговори с израелските лидери.

Запасите от гориво в болниците в Ивицата Газа ще свършат до 24 часа, предупредиха от ООН. Според организацията това излага на риск живота на хиляди пациенти.

Запасите от гориво в болниците в Ивицата Газа ще свършат до 24 часа

Повече от 600 000 жители на анклава са се вслушали в призивите на израелските власти да се преместят от района на град Газа в северната част на ивицата на юг. Израелските сили са насочили действията си срещу Хамас и се стремят да не нараняват цивилни.

Засега няма миграционни последици от събитията в Израел и Газа в началото на месеца, заяви говорител на Европейската комисия.

ЕС започва да изпраща хуманитарна помощ за Газа по въздух

Междувременно стана ясно, че Европейският съюз започва операция за хуманитарни въздушни мостове, състояща се от няколко полета до Египет за доставяне на животоспасяващи доставки на хуманитарни организации на място в Газа. Първите два полета ще бъдат извършени тази седмица и ще превозват хуманитарни товари от УНИЦЕФ, включително съоръжения за подслон, лекарства и хигиенни комплекти.

  • Неделя, 15 октомври

Израелската армия отвори нов евакуационен прозорец за жителите на северната част на Ивицата Газа. Хората имат възможност да се изтеглят на юг от долината Уади Газа до 13.00 часа. По границата между Израел и анклава се съобщава за засилена активност на израелската армия - в небето кръжат самолети, бойните редици се групират.

Израел отвори нов евакуационен прозорец за жителите на Ивицата Газа

Израел засили предупрежденията за сухопътна инвазия в Ивицата Газа и затвори за цивилни районът в близост до границата с Ливан на север, след като тази сутрин един човек загина при обстрел с противотанкови ракети от ливанска територия. Жертвите на войната вече са над 3600. Съединените щати изпратиха още един самолетоносач в източното Средиземноморие, за да предотвратят разрастване на конфликта.

Войната между Израел и Хамас - на фокус в подкаста "Геополитиката със Симеон Иванов"

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху свика за първи път на заседание разширения извънреден кабинет, и каза, че демонстрираното национално единство е изпратило послание и у дома, и в чужбина, докато страната се подготвя "унищожи Хамас" в Газа, предаде Ройтерс.

Нетаняху свика заседание на извънредното правителство, обеща да унищожи Хамас

Девет дни след кървавата атака на Хамас, трети фронт се отваря срещу Израел. Местни медии съобщават, че Иран е започнал да прехвърля оръжия в Сирия. Израел вече воюва с Хамас в Ивицата Газа и с Хизбула в Ливан.

Оръжията не заглъхват: Израел се готви да атакува Газа по суша, въздух и вода

Говорител на израелската армия заяви, че военните са в пълна бойна готовност за мащабна операция по суша, въздух и вода срещу Ивицата Газа, но чакат "зелена светлина" от политиците. От двете страни на анклава тече евакуация. Почти цялото население на третия по големина израелски град Сдерот вече е напуснало селището. За жителите от северната част на Ивицата Газа израелските военни днес дадоха 3-часов евакуационен прозорец. Много цивилни там обаче отказват да тръгнат.

ЕС увеличава хуманитарната помощ за Газа

27-те лидери на страните от ЕС излязоха днес с обща позиция за ситуацията в Близкия изток. В документа казва, че Европейският съюз осъжда по възможно най-категоричен начин Хамас и неговите брутални и безразборни терористични атаки в Израел и дълбоко съжалява за загубата на човешки животи.

  • Събота, 14 октомври

Осми ден от началото на войната между Израел и Хамас. Гъсти облаци дим се издигат над Ивицата Газа, а в градовете Сдерот и Ашкелон в близост до анклава цари опустошение след несекващия ракетен обстрел. Израелската армия създаде безопасни маршрути за евакуация на местното население.

През последните 24 часа израелски танкове и пехота са атакували места, за които се предполага, че има заложници и ракетни установки в Газа. Засилиха се и опасенията за отваряне на нов фронт, след като от ливанското шиитско движение Хизбула обявиха, че са готови да се присъединят към Хамас. Десетки хиляди палестинци са се евакуирали от северната част на Ивицата Газа, съобщиха от ООН.

Израелски части влязоха в Газа, Нетаняху направи обръщениею

Контраофанзивата от последната седмица в Газа е само началото - това заяви в телевизионно обръщение премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Ще унищожим Хамас, но това ще отнеме време, каза още той.

Евакуация в Газа: Израел обвини Хамас, че пречи на хората да се изтеглят

Нови срокове и маршрути за евакуация в Ивицата Газа

От израелската армия съобщиха, че резервисти са в бойна формация до границата с Газа вече от няколко дни. Според израелската армия Хамас се опитва да попречи на цивилните палестинци да напуснат района, за да ги използва като жив щит.

Междувременно в редица европейски столици се проведоха демонстрации в подкрепа и на израелците, и на палестинците.

Вълна от протести в Европа и САЩ в подкрепа и на израелците, и на палестинците

България продължава да прибира свои граждани от Израел. Вече бяха организирани няколко полета на правителствения "Еърбъс". Самолетът остава в готовност за нови полети при необходимост.

Тодор Тагарев: НАТО не предвижда и не планира операция в Близкия изток

Тази сутрин изтекоха 24-те часа, които правителството в Тел Авив даде на палестинците в Газа да се изтеглят в южната част на Ивицата. Броят на жертвите и от двете страни надхвърлиха 2000 души.

Да се криеш 12 часа в пустинята, за да оцелееш от Хамас - разказ от първо лице пред БНТ

Снимки: БТА

Окървавеният фестивал: Истории за жестокост, похитени и погубени животи

Продължават международните усилия за предоставянето на хуманитарна помощ в Ивицата Газа и предотвратяване разрастването на конфликта. ООН и Световната здравна организация отново призоваха Израел да отмени заповедта за масова евакуация в Газа с аргумента, че тя ще доведе до хуманитарна катастрофа, независимо дали хората ще успеят да се преместят.

Нови призиви към Израел да отмени заповедта за евакуация в Ивицата Газа

Няколко самолета с хуманитарна помощ от различни държави вече пристигнаха в Египет и първият конвой се отправи към Рафа - единственият отворен граничен пункт с Ивицата Газа. Движението през него беше блокирано заради бомбардировките.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два финала за България в многобоя на европейското първенство по спортна акробатика
Два финала за България в многобоя на европейското първенство по спортна акробатика
Ямбол нанесе трета поредна загуба на Академик Пловдив
Ямбол нанесе трета поредна загуба на Академик Пловдив