80 000 прасета в Русенска област вече са евтаназирани

Близо 80 000 прасета на територията на свинекомплексите в Русенска област вече са евтаназирани, стана ясно по време на заседание на епизоотичната комисия в Русе. Във фермата в село Голямо Враново са унищожени над 6 000 животни. Очакванията на експертите са през септември епидемията да започне да затихва.

от Виолета Никифорова
15:34, 08.08.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Собствениците вече дезинфекцират закрити и открити площи в индустриалните ферми, в които беше проникнала африканската чума. Най-сериозният проблем обаче, е че не всички ветеринарни специалисти могат да работят на терен.

Д-р Николай Ненов, експерт в Регионална дирекция по безопасност на храните - Русе: Създава трудност, че сме 10 лекари в 8 огнища. Ние винаги трябва да държим един човек, който не е влизал в огнище, тъй като инкубационния период на чумата е 21 дни. Този лекар, който е бил в огнище, не може да отиде в чиста ферма.

Заради опасността, двама от ветеринарните специалисти избягват да правят проверки във вече дезинфекцирани комплекси.

Д-р Георги Дяков, директор на Регионалната дирекция по безопасност на храните: Това са обекти с територия над 300 декара големите, вече станаха и повече огнищата, там има дейности преди да се извърши тази заключителна дезинфекция, трябва всичко да се почисти и да се измие.

Собствениците на свинекомплексите ще могат най-рано през зимата или през пролетта да възстановят дейността си, при засилени мерки за биосигурност.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Срутени сгради и ранени при силното земетресение в Турция
Срутени сгради и ранени при силното земетресение в Турция
Нова атака срещу резиденцията на бившия президент Алмазбек Атамбаев
Нова атака срещу резиденцията на бившия президент Алмазбек Атамбаев