НОВИНИ

8 март на промоция: КЗП установи нелоялна търговия в известна верига

bnt avatar logo
от БНТ
20:43, 08.03.2023
Чете се за: 02:22 мин.
Регионални
Слушай новината

Търговските трикове не бяха спестени и на днешния празник - 8 март. Комисията за защита на потребителите установи нелоялна търговия в известна верига.

За празника в рекламната брошура била обявена промоция на цветя, но те свършили още сутринта. А това, според закона, е нарушение, което се санкционира.

На 8 март, в търговски обект на улица "8-ми март", свършиха цветята за 8 март. Въпреки че символиката буди усмивка всъщност в тази ситуация потребителите са излъгани.

"Видях, че в този магазин продават букет лалета за 3.99 лв. и реших да купя за мои близки и роднини и се оказа, че са свършили. Няма просто", споделя потърпевш.

Това е нелоялна търговска практика, с която всеки от нас се е сблъсквал.

"След като привличат потребителите с промоции търговците са длъжни да осигурят достатъчно наличност за обявения период на промоцията. В случая за цветята е 7 и 8 март", заяви Валентина Спасова, главен инспектор в КЗП-Варна.

Търговците ни примамват с изгодни оферти, но когато отидем в магазина се оказва, че промоционалната стока е свършила. Някои ще си тръгнат без да пазаруват, но други все пак ще си купят нещо. Така търговецът печели без да е удовлетворил желанието на потребителя.

Освен липсващите цветя в проверявания търговски обект бяха констатирани още нарушения.

"В брошурата има обявен агнешки котлет, агнешки бут и агнешка плешка. В магазина при проверката е установено, че няма никакво агнешко месо", каза още Валентина Спасова, гл. инспектор в КЗП-Варна.

От средата на февруари са извършени 151 проверки, предимно в големите търговски вериги. Установени са 126 нарушения, 50 от които са за нелоялни търговски практики. Санкцията е от 2000 до 50 000 лева.

Репортер: Нивелина Няголова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев загуби във втория кръг в Лугано
Адриан Андреев загуби във втория кръг в Лугано
Еманципация или неравнопоставеност: Жените получават с до 30% по-ниски заплати от мъжете
Еманципация или неравнопоставеност: Жените получават с до 30% по-ниски заплати от мъжете