НОВИНИ

Войната в Израел не стихва (хронология)

След няколко дни на обсада израелските сили влязоха в Ал Шифа

хронология
bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 17.11.2023 (обновена)
Чете се за: 08:52 мин.
По света
Слушай новината

17 ноември

Израелска атака срещу град Дженин на Западния бряг. Има жертви - както от израелска, така и от палестинска страна. Продължава и акцията в най-голямата болница в Ивицата Газа - "Ал Шифа". Намерени са тленните останки на две жени, които палестинската радикална групировка Хамас беше взела за заложници, при атаката в началото на октомври.

16 ноември

В Газа Израел атакува по въздуха дома на Исмаил Хания, смятан за политическия лидер на Хамас. На кадрите, разпространени от израелската армия, се вижда ударът срещу предполагаемото имение на Исмаил Хания. Той от години живее в Катар, но домът му се използвал за срещи, твърди Израел. Потвърждение на атаката от независим източник няма.

Операцията на израелските военни в Ал-Шифа продължава. Тел Авив твърди, че в подземията на здравния комплекс са открити оръжия и има команден център на Хамас. Те отричат. По информация на източник на Би Би Си в най-голямата болница в Газа - Ал-Шифа, са влезли бронирани булдозери. Според военния министър откритията в подземията на здравното заведение са "значителни".

ООН иска международно разследване за нарушения на човешките права във войната срещу Хамас. Върховният комисар за правата на човека Фолкер Тюрк заяви, че има "изключително тежки обвинения" за нарушения на международното право във войната на Израел срещу Хамас и поиска провеждането на международно разследване, предаде Франс прес.

В отговор посланикът на Израел в ООН заяви, че международното право не е "самоубийствен пакт", който позволява на терористични организации "да се ползват с постоянна международна подкрепа".

15 ноември

Операцията на израелската армия в най-голямата болница в Ивицата Газа продължава, в част от помещенията са открити оръжия, твърдят в Тел Авив. Израел твърди, че под здравното заведение има команден център на Хамас.

Палестинският президент Махмуд Абас каза, че военната операция в Ивицата Газа е "геноцид". Турският президент Ердоган отново нарече Израел "терористична държава".

След няколко дни на обсада израелските сили влязоха в Ал Шифа. Операцията е започнала в 2.00 часа през нощта местно време. Пред Би Би Си очевидци твърдят, че през един от входовете на болницата са влезли танкове и над сто войници. Палестинските власти са били предупредени за нахлуването на израелските военни части.

14 ноември

Ракети и гръмотевици в небето над Ивицата Газа. В проливен дъжд израелската армия води сражения с бойци на Хамас, а лошото време поставя въпросът и за съдбата на хилядите палестинци, които са останали без дом и живеят на открито или в палатки. Израелската армия вече контролира центъра на град Газа, а най-голямата болница в ивицата - Ал Шифа е обкръжена, съобщи военният министър Йоав Галант.

Израел обяви, че е открил команден център на радикалната групировка Хамас под втора болница в Газа.

Бяха показани кадри, на които се виждат взривни вещества, оръжия и гранатомети. Твърденията са, че те се намират под детската болница в град Газа. Предположенията са, че там може би има и заложници заради кадри с импровизирана кухня.

13 ноември

Повече от 30 души са загинали при израелски удар срещу бежанския лагер Джабалия в северната част на Ивицата Газа, съобщава медия на Хамас. Пред катарски посредници въоръженото крило на групировката е изразило готовност да освободи до 70 деца и жени, задържани в Газа, ако бъде обявено 5-дневно примирие.

Според Хамас то трябва да включва прекратяване на огъня и допускане на помощ по цялата територия на Ивицата Газа.

Световната здравна организация е успяла да възстанови комуникациите със здравните служители в болницата Ал Шифа в северната част на Газа, след като загуби връзка в събота. Ръководителят на СЗО обаче алармира, че тя вече не функционира като болница. Израелската армия обвини Хамас, че пречи за доставянето на гориво.

Според контролираните от Хамас здравни власти в Газа в болницата се намират най-малко 2300 души. От тях половината са пациенти и лекари, а останалите - хора, потърсили убежище.

12 ноември

Пунктът "Рафа" на границата на Египет с ивицата Газа е отворен отново днес за евакуация на чуждестранни граждани от палестинския анклав.

Израелски цивилни са били ранени при обстрел с противотанкови ракети от ливанска страна в района на границата, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на израелските Сили за отбрана. В изявлението се посочва, че Израел е отговорил с артилерия.

11 ноември

Ракетни атаки, стрелба и силни експлозии се чуваха през цялата изминала нощ в Газа. От вчера палестинската страна твърди, че Израел атакува болници. Израел не атакува болници, но ще направи каквото е необходимо, ако врагът използва тези сгради, заявиха от израелската страна. В много градове по света се очакват шествия в защита на палестинците.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли призива на френския президент Еманюел Макрон за прекратяване на огъня в Ивицата Газа.

Извънредна Ислямско-арабска среща на върха в Саудитска арабия призова Международния наказателен съд да разследва Израел за престъпления срещу човечеството в палестинските територии.

Главната болница в Ивицата Газа спря работа. Според лекари всички запаси от гориво, вода и лекарства са изчерпани.

300 000 пропалестински демонстранти преминаха през центъра на Лондон с искане за прекратяване на огъня в Газа. Това е най-масовата проява в британската столица след началото на войната на Хамас срещу Израел на 7 октомври. С лозунги "Свобода за Палестина" и "Спрете геноцида" излязоха и 20 000 демонстранти в белгийската столица.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Облекчават мерките за продажба на храни и живи животни по пазарите
Облекчават мерките за продажба на храни и живи животни по пазарите
Отличиха пожарникари, били на първа линия при бедствието в Царево и горските пожари през лятото
Отличиха пожарникари, били на първа линия при бедствието в Царево и горските пожари през лятото