НОВИНИ

Президентът Радев ще говори пред ООН, от Ню Йорк той критикува работата на кабинета

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
06:21, 20.09.2023 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Президентът Румен Радев днес ще произнесе реч в рамките на Общополитическия дебат към Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Той проведе редица двустранни срещи - една от които с австрийския му колега Александър Ван дер Белен.

След разговорите стана ясно, че Виена не е променила позицията си за членството ни в Шенген, а Радев отправи препоръки и към кабинета по тази тема.

На сесията на ООН - България ще участва в 3 работни групи по формулата за мир в Украйна

Среща с Александър Ван дер Белен, иракския премиер Мохамед Шия ал Судани и с президента на Молдова - Мая Санду. 20 минути разговори с Ван дер Белен, но резултатът - Виена не прави крачка назад в позицията си срещу членството ни в Шенген. След срещата Румен Радев критикува правителството:

"То просто в момента няма политика или аз не съм я видял. Пак казвам, въпросът не е само в контактите на високо политическо ниво. Трябва да се работи с икономическите среди, както в Австрия отидох с бизнес форум, трябва да се работи с академичните среди, трябва да се работи с медиите, с обществени организации".

Денков пред земеделците: Няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна в близкия период

Според Румен Радев обещанието на премиера Николай Денков да забрани вноса на слънчоглед и помощите за земеделците няма да успокои протестиращите. Радев очерта като проблем и неравномерното разпределение на субсидии в сектора, както и "политиката на противопоставяне", която кабинетът води.

"За да се управлява държавата, трябва да се управлява така, че да има доверие в хората и те ще дадат доверието си, когато видят, че правителството поставя на първо място техния интерес, интересът на българската икономика и на българските граждани", коментира президентът.

Рутина или "аматьорска работа": По правилата ли е обезвреден дронът край Тюленово?

За открития край Тюленово дрон Румен Радев очерта като най-важен въпроса какво може да причини тази машина и обвърза този инцидент с недостатъчното средства за българската армия. Отново повтори предупреждението си, че начинът, по който се отнасяме към войната в Украйна ще доведе да увеличаване на интензивността ѝ и до разрастването ѝ.

"Черно море вече е военна зона, няма как да го отречем - там се свалят дронове, там плуват мини, там военни кораби спират търговски кораби. Така, че всичко това - ако не вземем мерки и не разберем, че трябва да сложим час по-скоро край на тази война, това неизбежно ще пълзи към нас".

Войната в Украйна ще е само част от обръщението на президента пред Общото събрание. Той съобщи, че ще акцентира и върху реформата на международните институции, защото и светът вече е променен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов скок на случаите на COVID-19 - 143 са за последното денонощие
Нов скок на случаите на COVID-19 - 143 са за последното денонощие
Правителството ще отпусне още 63 млн. лв. на земеделците, те остават в стачна готовност
Правителството ще отпусне още 63 млн. лв. на земеделците, те остават в стачна готовност