НОВИНИ

Войната в Украйна: Най-важното от деня

войната украйна важното деня обновява
bnt avatar logo
от БНТ
23:00, 06.04.2022 (обновена)
11459
Чете се за: 07:10 мин.
По света
Слушай новината

Войната в Украйна - всичко най-важно за развитието на конфликта, световния отзвук, санкциите, бежанската вълна - четете накратко тук:

ДЕН 42

Руската армия и днес обстрелва ключови украински градове. А Украйна обяви, че си е възвърнала контрола над целия киевски регион. Чужди медии продължават да показват свидетелства за екзекуции там.

ДЕН 41

  • Във все повече градове, от които се изтегли руската армия, се съобщава за масови убийства на цивилни. След Буча, за такива стана ясно и в Бородянка и Суми. Русия продължава да отрича да стои зад масовите убийства и заяви, че днес ще предостави доказателства, че кадрите с трупове са фалшифицирани.

  • От украинското министерство на отбраната заявиха, че имат данни, че Русия се готви за нови удари, този път в Източна Украйна и по-конкретно - в Харков.

ДЕН 40

  • Светът реагира с възмущение на данните за масовите убийства на цивилни край Киев. След изтеглянето на руските войски от градчето Буча край столицата бяха открити тела на вързани хора, застреляни от близко разстояние, масов гроб и други признаци за екзекуции.

  • Москва категорично отхвърля обвиненията и поиска разглеждане на въпроса в Съвета за сигурност на ООН.

  • Според прокуратурата в Харков седем души са загинали, а над 30 са ранени след руски удар по жилищен квартал в града. Кметът на Чернигов заяви, че 70% от града е унищожен.

  • Президентът Володимир Зеленски направи емоционално обръщение по време на раздаването на музикалните награди "Грами". "Вместо смокинг музикантите ни носят бронежилетки", каза Зеленски и прикани музикантите да подкрепят Украйна.

ДЕН 39

ДЕН 38

  • Обстановката в източните райони остава изключително тежка, предупреди украинският президент Володимир Зеленски. Ракетни атаки тази сутрин са били извършени срещу градовете Полтава и Кременчук. През нощта ракетен обстрел е имало срещу Одеса. Край Киев продължават контраатаките.

ДЕН 37

  • Губернаторът на руския град Белгород обвини украинските сили, че са атакували петролна база край населеното място на около 30 километра от украинската граница. Министерството на отбраната в Киев не е потвърди, но и не отрече информацията за украинско участие в нападението.

  • Според руския външен министър Сергей Лавров, в преговорите има напредък и те продължават. За последните 10 дни, украинската армия си върна предградия на Киев, проби обсадата на Суми и отблъсна настъпващите към Николаев руски сили.

ДЕН 36

Снимки: БГНЕС

ВОЙНАТА В УКРАЙНА

Войната в Украйна - петата седмица - ВИЖТЕ ТУК

Войната през третата и четвъртата седмица - ВИЖТЕ ТУК и ТУК

Войната през първите 14 дни - ВИЖТЕ ТУК и ТУК

Четете още:

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виляреал взе крехък аванс срещу Байерн (Мюнхен) преди реванша
Виляреал взе крехък аванс срещу Байерн (Мюнхен) преди реванша
Близо 5 години затвор за мъжа, който блъсна и уби дете на пешеходна пътека в село Братаница
Близо 5 години затвор за мъжа, който блъсна и уби дете на пешеходна пътека в село Братаница