НОВИНИ

Войната в Украйна: Най-важното от деня

войната украйна важното деня обновява
bnt avatar logo
от БНТ
23:14, 13.04.2022
5048
Чете се за: 10:05 мин.
По света
Слушай новината

Войната в Украйна - всичко най-важно за развитието на конфликта, световния отзвук, санкциите, бежанската вълна - четете накратко тук:

ДЕН 50

  • Българските моряци и украинският кадет от екипажа на блокирания в Мариупол кораб "Царевна" все още са в Украйна, но на безопасно място. Евакуирани са 14 българи, потвърди управителят на фирмата, наела екипажа Николай Стефанов. Корабът, с петимата, останали на борда му моряци, е блокиран в Мариупол вече 50-и ден.

ДЕН 49

  • Продължава струпването на руски и украински военни и техника в Донбас. Предполага се, че до дни в района ще започне мащабна офанзива, която може да реши изхода на конфликта.

ДЕН 48

  • САЩ и Великобритания започват разследвания дали е използвано химическо оръжие в обсадения украински град Мариупол. Украински източници съобщиха, че руски военни са използвали неизвестно вещество в града, но информациите не са потвърдени официално. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна не разполага с оръжията, които са ѝ нужни, за да спаси Мариупол.

ДЕН 47

ДЕН 46

  • Губернаторите на Донецка и Луганска области призоваха населението да се евакуира преди началото на по-интензивни военни действия. За деня са договорени 9 хуманитарни коридора за евакуация.

  • НАТО разработва планове за постоянно разполагане на военни сили по източните си граници във връзка с нарастващата военна активност на Русия, заяви в интервю генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

  • Все повече жители на Одеса взимат решението да напуснат града, свидетели разказват за ужаса на гарата в Краматорск. Броят на жертвите на ракетната атака срещу гарата за евакуация достигна 52 души.

ДЕН 45

  • Украинският президент Володимир Зеленски призова за "твърд глобален отговор" на руската агресия. Той прие в Киев австрийския канцлер Карл Нехамер и британския премиер Борис Джонсън. Великобритания ще достави на Украйна 120 бронирани коли и нови противокорабни ракети и ще даде гаранции по допълнителни 500 милиона долара заем за Киев от Световната банка. Островът ще улесни и украинския внос.

ДЕН 44

ДЕН 43

ВОЙНАТА В УКРАЙНА

Войната в Украйна - шестата седмица ВИЖТЕ ТУК

Войната в Украйна - петата седмица - ВИЖТЕ ТУК

Войната през третата и четвъртата седмица - ВИЖТЕ ТУК и ТУК

Войната през първите 14 дни - ВИЖТЕ ТУК и ТУК

Четете още:

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Денят започва" на 14 април: Ще бъдат ли приети промените в Закона за съдебната власт?
"Денят започва" на 14 април: Ще бъдат ли приети промените в Закона за съдебната власт?
Комисията по стоковите борси: Пазарът на храни у нас е добър, не липсват стоки
Комисията по стоковите борси: Пазарът на храни у нас е добър, не липсват стоки